• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Vaša pitanja
  • Važne informacije
  • Podnošenje pritužbi

    Podnošenje pritužbi

    07.09.2010.

    Ukoliko smatrate da u određenom slučaju postoji povreda dužnosti počinjena od strane tužioca, imate pravo Uredu disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine podnijeti pritužbu. Ured disciplinskog tužioca ima nadležnost da prima pritužbe protiv sudija i tužilaca, da vodi disciplinske postupke, te utvrđuje disciplinsku odgovornost i izriče disciplinske mjere sudijama i tužiocima. Ured pokreće istrage na vlastitu inicijativu ili po pritužbi, koju može podnijeti svaka osoba ili organizacija, a koja ima biti uložena u pismenoj formi ili lično u Uredu disciplinskog tužioca, uz dokaze koji potkrepljuju navode iz pritužbe.

    Ukoliko Ured disciplinskog tužioca ustanovi da se radi o neosnovanoj pritužbi, istu će odbaciti, te će o tome obavijestiti podnosioca pritužbe.

    U slučaju da podnesena pritužba opravdava istragu, Ured disciplinskog tužioca pokretnuti će istragu, koja uključuje pravnu analizu, prikupljanje dodatnih informacija od podnosioca pritužbe, uzimanje izjava od svjedoka, podnosioca pritužbe, te traženje izjašnjenja od tužioca koji je predmet istrage, kao i dostavu isprava i drugih inforamcija od bilo koje druge osobe ili organizacije. Nakon provedene istrage Ured utvrđuje da li postoji dovoljno dokaza o disciplinskom prekršaju učinjenom od strane tužioca, a u svrhu pokretanja disciplinskog postupka.

    Ured će odbaciti pritužbu u slučaju nastupanja zastarjelosti utvrđene zakonom ili ako nakon provedene istrage ustanovi da nema dovoljno dokaza o učinjenom disciplinskom prekršaju, o čemu obaviještava podnosioca pritužbe.

    Detaljne informacije o procesu podnošenja pritužbe i toku disciplinskog postupka, uključujući i formulare za podnošenje pritužbe, možete naći ovdje.

    751 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1