Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

PRVOSTEPENA PRESUDA U PREDMETU “ŽELJEZNICE FBiH”: FIRMA GREDELJ d.o.o. SARAJEVO NOVČANO KAŽNJENA SA 2,5 MILIONA MARAKA

24.12.2020.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je prvostepenu osuđujuću presudu protiv ukupno 5 fizičkih i 1 pravne osobe zbog krivičnih djela protiv službene dužnosti, vezano za postupak javne nabavke i sačinjavanje štetnog ugovora i aneksa ugovora za modernizaciju i popravku 4 lokomotive u vlasništvu JP „Željeznice FBiH“. Optuženi Smajo Salketić i Ninoslav Lučić oslobođeni su optužbe.
Sud je nepravomoćnom presudom utvrdio da je prilikom provođenja postupka javne nabavke u periodu od 2008. do 2010. godine prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, Statut JP„Željeznica“ FBiH, čime je prouzrokovana šteta JP „Željeznice“ FBiH u iznosu od preko 4 miliona KM i pribavljena imovinska korist optuženim.
Presudom su oglašeni krivim članovi Uprave JP „Željeznice“ FBiH i to Narcis Džumhur, Sejo Ramić i Svetlana Mujkanović,  Zufer Vlajćić, predsjednik Komisije za javne nabavke i direktor firme „Gredelj“ doo Sarajevo Nasir Silajdžić. 
Direktor i vlasnik pravnog lica „Gredelj“ doo Sarajevo Nasir Silajdžić oglašen je krivim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti u pomaganju i oduzet mu je poslovni prostor u ulici Kranjčevićeva, općina Centar. 
Pravno lice „Gredelj“ d.o.o. Sarajevo oglašeno je odgovornom zbog istog krivičnog djela i kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 2,5 miliona KM. 
Optuženju je prethodio zajednički rad i intenzivna saradnja Tužilaštva sa Federalnom upravom policije u fazi istrage.
 


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg