Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH

17.11.2020.

U sklopu projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ kojeg finansira EU i implementira VSTV BiH kroz panel „Uloga javnih revizora u otkrivanju prevara i korupcije - da li smo spremni za izazov 2020/21“, u okviru centralnog događaja obilježavanja "Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama", učešće je uzela Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Velimir Rašević, ekonomski savjetnik angažovan u ovom tužilaštvu u sklopu Projekta. 
Ovogodišnji događaj je bio usmjeren na ulogu revizije u prepoznavanju i izvještavanju o prevarama u kontekstu upravljanja javnim sektorom. 
Glavna tužiteljica i ekonomski savjetnik prezentovali su ulogu i značaj ekonomskih savjetnika u tužilaštvima u predmetima privrednog kriminala i korupcije, kao i ulogu i značaj revizorskih izvještaja u otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela. Zaključeno je da postoji potreba i spremnost na jačanju saradnje između tužilaštava i ostalih relevantnih agencija za provođenje zakona u otkrivanju i preveniranju prevara. 
Takođe se razgovaralo i o tome kako se izvještavanje može učiniti transparentnijim, kakve izvještaje zahtijevaju interesne skupine, koje su glavne prepreke u poboljšanju korporativnog upravljanja, te koje su najbolje prakse u razvijenim zemljama.
EU je kroz Projekat finansijski podržala angažman 11 ekonomskih savjetnika, čiji je rad jako bitan kod rješavanja predmeta privrednog kriminala i provođenje finansijskih istraga.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh