Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA POVLAŠTENE INFORMACIJE IZ ZAKONA O TRŽIŠTU VRIJEDNOSNIH PAPIRA FBIH

14.09.2020.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Izeta Čorbe zbog krivičnog djela povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.
Optuženi se tereti da je od augusta 2011. do juna 2014. godine u svojstvu izvršnog direktora i vlasnika 53.509 dionica preduzeća za proizvodnju komponenti ležaja "RFK Valjčići" iz Konjica, kupovao dionice od malih dioničara po cijeni od oko 5 maraka, jer je znao da već postoji kupac koji ih želi otkupiti. Nakon što je stekao većinski paket, obavijestio je kupca te mu putem sarajevske berze prodao po cijeni od 77 maraka. Korišteći povlaštene informacije prilikom neposredne kupovine i prodaje dionica stekao je nezakonitu korist u iznosu od 9.440.352,00 KM.

              URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE
*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

VRHOVNI-SUD-FBIH.jpg