Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uručena oprema za pohranjivanje predmeta

19.08.2020.

19. august 2020, Sarajevo – Projekt EU4Justice je danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uručio prijeko potrebnu opremu za skladištenje predmeta vrijednu 8.000 eura.
Ova oprema dio je pomoći naporima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da unaprijedi efikasnost svog rada i bit će korištena u prostorijama arhiva Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je inicirala ovu saradnju, zahvalila se timu projekta EU4Justice na brzom odgovoru u ovim teškim vremenima.
Nicolas Bizel, šef Odjela za operacije I (Odjel za sudstvo i unutrašnje poslove, reformu javne uprave) pozdravio je napore koje Tužilaštvo KS ulaže u unapređenje efikasnosti svojih struktura, naglašavajući da, prema nalazima Stručnog izvještaja o vladavini prava u Bosni i Hercegovini, neefikasno postupanje u predmetima korupcije, složenih finansijskih predmeta i organiziranog kriminala izaziva posebnu zabrinutost.
Pozivaju se sve institucije BiH da efikasnije rade na nizu radnji koje će dovesti do značajnijih pomaka u sektoru vladavine prava, kako je istaknuto u Mišljenju Evropske komisije. EU je spremna pomoći u tom procesu, kao što je to učinila kroz projekt EU4Justice koji je na usluzi institucijama u sektoru vladavine prava u BiH, kazao je Nicolas Bizel.
Saznali smo da se Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu suočava s izazovom velikog priliva KTN  predmeta i stoga smo odlučili odmah pružiti pomoć u opremi, u kombinaciji sa stručnim savjetima o efikasnom postupanju tužilaštava u BiH u KTN predmetima, dodala je Isabelle Arnal, voditeljica projektnog timaEU4Justice.
EU4Justice je projekt vrijedan 2.2 miliona eura, posvećen izgradnji kapaciteta u sektoru vladavine prava u BiH, kojeg finansira Evropska unija.
Cilj projekta je unaprijediti učinkovitost, integritet i profesionalizam u sektoru vladavine prava kroz prilagođene intervencije i aktivnosti koje uključuju relevantne aktere iz različitih disciplina, između ostalih sudije i tužitelje, istražitelje i predstavnike relevantnih uprava i javnih agencija. 
Od početka projekta 2019. godine, projekt intenzivno radi na izgradnji kapaciteta predstavnika pravosuđa za postupanje u predmetima organiziranog kriminala i korupcije.
Projekt provodi GIP Justice Coopération Internationale (JCI), tijelo Ministarstva pravde Republike Francuske.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

handover-3.jpg

handover-2.jpg

photo-1-after.jpg