Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I POREZNE UTAJE

21.07.2020.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nermina Dizdarevića zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i porezna utaja.
Optuženi se tereti da je od decembra 2014. do februara 2015.godine, u svojstvu direktora frime “Audio Video Consulting” Sarajevo iskoristio pozajmicu u iznosu od 478.360,00 KM od iste firme, kojom je izvršio otkup suvlasničkog udjela drugog suvlasnika i tako postao većinski vlasnik. Time je prekršio Zakon o privrednim društvima, pozajmicu nije vratio a sebi pribavio protupravnu imovinsku korist. 
Istovremeno, optužen je za poreznu utaju od 2011. do 2016. godine jer je izbjegao plaćanje poreza na dobit, poreza po odbitku, poreza na dohodak, doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, pritom, prikrivajući podatke o stečenom prihodu.


                                   URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg