Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZBOG POKUŠAJA UBISTVA U STICAJU SA KRIVIČNIM DJELOM NASILJE U PORODICI I POKUŠAJ UBISTVA U PREKORAČENJU GRANICA NUŽNE ODBRANE

12.05.2020.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Adnana Tahirovića zbog krivičnih djela nasilje u porodici i pokušaj ubistva u sticaju. Potvrđena je i optužnica protiv Ibre Bostandžije zbog krivičnog djela pokušaj ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane.
Adnan Tahirović se tereti da je 13. novembra 2019. u popodnevnim satima prije ulaska u kuću u Općini Novi Grad a u vlasništvu također optuženog Ibre Bostandžije, razbio staklo na prozoru odmah do ulaznih vrata, ušao u kuću i prijetio A.B. kćerki optuženog Bostanžije. Mehničkim predmetom koji asocira na lanac udarao je po tijelu nanijevši joj lake tjelesne povrede, potom izvadio predmet koji asocira na pištolj te zamahnutom pesnicom u kojoj je držao taj predmet, udarivši je u predjelu glave, nakon čega joj je stavio pod vrat nož. Nakon što je čuo buku otac oštećene sišao je sa sprata kuće držeći u ruci pištolj, razvalio vrata u prizemlju te ugledao optuženog Tahirovića kako drži nož pod vratom njegove kćerke. Optuženi Tahirović odgurnuo je oštećenu i krenuo prema Bostandžiji te ga udario u predjelu glave. Prema navodima iz optužnice, Bostandžija je u strahu za život i sigurnost svoje kćerke kao i za vlastiti život ispalio jedan hitac iz pištolja u pravcu Tahirovića koji je zadobio običnu tešku tjelesnu povredu. Nakon što je Bostandžija izašao pred kuću, optuženi Tahirović ubo je Bostandžiju u stomak i ruke i pritom mu nanio tešku tjelesnu povredu. Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je i optužnicu protiv Ibre Bostandžije zbog krivičnog djela pokušaj ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane. Sud u Sarajevu produžio je pritvor optuženom Adnanu Tahiroviću, dok je optuženom Ibri Bostandžiji ukinut pritvor.

                          

                                URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg