Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV JOŠ JEDNOG ČLANA GRUPE KOJI JE POMOGAO SEJFOVIĆU PRI BIJEGU IZ PRITVORA

23.01.2020.


Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalica zvani „Žuti“ i „Žužu“ zbog krivicnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivicnim djelom omogucavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tacnije, optuženom Amelu Sejfovicu.
Optuženi se tereti da je od pocetka juna do septembra 2017.godine postao clan grupe koju je organizirao Amel Sejfovic zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalic koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovica, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo. Tako je Bašalic nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao vec optužene u ovom predmete koje ce ga nakon bijega odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrdivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoc u hrani i odjeci koja  mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi. Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovicem putem mobilnih telefona koristeci i šifrovane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno odredenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen medusobno izmedu clanova ove grupe za organizirani kriminal.    
 
Podsjecamo, nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfovic pronaden je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od strane pripadnika MUP-a KS.
Inace, postupajuca tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašalicu.

                                URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optuznica

Prateće fotografije

slika.jpg