Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENE OPTUŽNICE KTKS U OKVIRU PREDMETA „ZADRUGA II“

30.12.2019.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Optuženi se terete da su iskorištavanjem  položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora “Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma“ Fojnica, nezakonito pribavili korist za navedeno Udruženje u iznosu 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od strane Udruženja.
Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta „Zadruga II“  protiv  Nihada Bilića, direktora firme „Best&Team“ Sarajevo te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme „MHS“ Sarajevo, zbog krivičnog djela djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Ovom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično- pravnim radnjama pribavili protivpravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju i to, pravnom licu  „Best&Team“ u iznosu od  68.026,27 KM, a pravnom licu „MHS“ u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.

 

                                URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg