Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZBOG POREZNE UTAJE

25.12.2019.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Vanje Batovanja i Selme Dizdarević Adžamija zbog krivičnog djela porezna utaja.
Optuženi Vanja Batovanja se tereti da je od januara 2011. do oktobra 2014.godine, u svojstvu direktora privrednog društva “AVIDpro” Sarajevo, izbjegavao da izvrši obračun i uplatu propisanih javnih prihoda u vidu poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, prikrivajući podatke o svom prihodu koji podliježu oporezivanju za svaku od kalendarskih godina. Tako je tokom 2011.godine izbjegao plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u FBIH u iznosu od 19.095,05 KM, dok je tokom 2012.godine izbjegao platiti iznos od 11.634,03 KM. Istovremeno, Selma Dizdarević Adžamija optužena je  za poreznu utaju jer je od oktobra 2014. godine do novembra 2015, godine u svojstvu direktorice privrednog društva “AVIDpro” Sarajevo, također izbjegla plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 85.579,03 KM.

                         URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.
 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

OPTUZNICA

Prateće fotografije

slika.jpg