Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

mail print fav manja slovaveća slova

ADNAN VEREM OSUĐEN NA SEDAM GODINA ZATVORA ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, ODUZETO MU SKORO POLA MILIONA MARAKA IMOVINE

21.12.2018.

Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Adnana Verema zbg krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti te ga prvostepeno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.
Istovremeno, oduzeta mu je imovinska korist u iznosu od oko 450.000 KM i  izrečena zabrana obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti.
 
Optuženi  Adnan Verem tereti se da je od 2005. do 2008. godine kao prokurista u preduzeću “Bramac krovni sistemi” preduzimao radnje na štetu privrednog društva, protivno ovlaštenjima koje je imao i bez znanja
i saglasnosti ostalih članova rukovodstvenog tima, lično se zaduživao kod društva pozajmljujući novac koji nije vraćao, tačnije,  davao sam sebi fiktivne pozajmice, preuzimao obaveze vraćanja kredita koje su postojale na strani porodično povezanih pravnih osoba – prije svih društva „Vama“ čiji je vlasnik i direktor bio i njegov brat. Na taj način pribavio je sebi korist, potom, firmi “In Dragon” te bratovoj firmi “Vama” kao i drugim fizičkim i pravnim licima, i to u iznosi od 822.946,24 KM.

                                                 URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg