Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV NERMINA DRNDE I JOŠ ŠEST OSOBA

13.07.2018.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića, Benjamina Kardaša, Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića, Enesa Omerovića i Almedina Omerhodžića.
 
Prema navodima iz optužnice, Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve KS i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović, terete se da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirana na održavanju puteva uzimali 3 posto od naplaćenih faktura. Počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60 hiljada maraka.
 
Istovremeno, Nermin Drnda se tereti da je, i dok je bio šef  tima za implementaciju projekta za otpadne vode u KJKP “Vodovod i kanalizacija”, zajedno sa Benjaminom Kardašem, inače uposlenikom VIK-a, uzimao novac od izvođača radova kako bi fakturisao fiktivne radove.
 
Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović su nakon lišenja slobode Nermina Drnde sakrili novac koji potiče iz izvršenja krivičnog djela.
 
Almedin Omerhodžić se tereti da je kao direktor firme „AME“ iz Breze Hajrudinu Djedoviću poklonio  tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge, iako je to bio dužan učiniti.
 
Nermin Drnda, Hajrudin Djedović i Benjamin Kardaš optuženi su za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, zatim, Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Almedin Omerhodžić optužen je za krivično djelo davanje dara i drugog oblika koristi. 
Postupajući tužilac predložio je sudu produženje pritvora optuženom Nerminu Drndi. Istovremeno, predložene su mjere zabrane Hajrudinu Djedoviću i Benjaminu Kardašu.

                                     URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg