Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

ŠARIĆ I BJELIĆ OSUĐENI NA UKUPNO 26 GODINA ZATVORA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA, PRANJA NOVCA I POREZNE UTAJE – ODUZETA VIŠEMILIONSKA IMOVINA

02.07.2018.

Kantonalni sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Emira Šarića i Hasiba Bjelića na po 13 godina zatvora zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca. Ferida Hasić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Istovremeno, na prijedlog Tužilaštva KS oduzeta im je višemilionska imovina i novac od oko 2 miliona maraka. Među oduzetom imovinom su firma i Univerzitetski hotel „Emiran“, benzinska pumpa UMAX GROUP, veća površina zemljišta, više stanova i automobil. Nakon izricanja presude, Šariću i Bjeliću produžen je pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke suda.
Optužnicom Tužilaštva KS,  terete se da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading” iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka.
Na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka. Koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća (UMAX GROUP benzinska pumpa, firma “Emiran” i Univerzitetski hotel “Emiran” i dr.), automobila i drugo.
Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

 

                                              URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE


*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg