Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA ILI OVLAŠTENJA

27.04.2021.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ajdina Šahinpašića i Vesne Hujić zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 
Terete se da su od kraja decembra 2012. do kraja decembra 2016. godine, Ajdin Šahinpašić u svojstvu direktora Trgovačko-knjižarskog društva „Šahinpašić“ u više navrata raspolagao novcem privrednog društva za lične potrebe tako što je od prihoda firme sebi kupio stan, plaćao zdravstvene i usluge održavanja tri privatna automobila i više puta sebi povećao plaću bez odluke vlasnika. U tome mu je pomogla i optužena Vesna Hujić koja se tereti da je kao knjigovođa, lične troškove optuženog Šahinpašića knjižila na teret društva i bez saglasnosti vlasnika društva.
Tako su optuženi pribavili korist Ajdinu Šahinpašiću u iznosu od 126.570,81 KM i pričinili štetu TKD Šahinpašić u iznosu 160.099,84 KM. Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila sudu privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. 
 
 
                  URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optužnica

Prateće fotografije

VRHOVNI-SUD-FBIH.jpg