Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZBOG NEZAKONITE ISPLATE POTICAJA

21.04.2021.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hajrije Lagumdžije zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Dževada Kovača zbog krivčnog djela prevara povjeritelja. 
 
Optužena Hajrija Lagumdžija  tereti se da je  od marta 2018. do januara 2019. godine, obavljajući poslove stručne savjetnice za novčanu podršku za animalnu proizvodnju u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, optuženom Dževadu Kovaču kao fizičkom licu isplatila poticaje za proizvodnju mlijeka iako na to nije imao pravo. Tako je Lagumdžija popunila  12 naloga koje je dostavila Sektoru za finansije i računovodstvo koje je izvršilo isplatu optuženom Kovaču  na njegov privatni račun i to iznos od 114.215,00 KM, umjesto da poticaji budu isplaćeni na račun klijenta “Eko Koza” čiji su računi u vrijeme isplate bili blokirani od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

                                 URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optužnica

Prateće fotografije

slika.jpg