Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

VRHOVNI SUD FEDERACIJE BIH PRAVOSNAŽNO OSUDIO S.B. I G.S. NA PO DVIJE GODINE ZATVORA ZA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

01.02.2021.

Trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine odbilo je žalbe branitelja optuženih S.B. i G.S. kao neosnovane i potvrdilo presudu Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 17.06.2019. godine, kojom presudom su S.B. i G.S. oglašeni krivim na kaznu zatvora od po dvije godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ.


S.B i G.S. pravosnažno su osuđeni da su kao pripadnici srpskih vojno-policijskih snaga, za vrijeme rata i oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, na području Sarajeva, naselja Grbavica, općina Novo Sarajevo, kršili odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica koje zabranjuju povrede ličnog dostojanstva, protivzakonitog zatvaranja, fizičkog zlostavljanja i ubistva civila, fizički zlostavljali B.B. i njegovog sina S.B., te iste odveli na lokaciju Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit, u svojim borbenim dejstvima, kojom prilikom je S.B. smrtno stradao, te učestvovali u fizičkom zlostavljanju R.S. motivisani nacionalnom netrepeljivošću, uz otuđenje imovine oštećenih.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Vrhovni-sud-FBiH1-1024x683.jpg