Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENE JOŠ DVIJE OPTUŽNICE U PREDMETU „ZADRUGA 2“

26.05.2021.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Alije Velagića, direktora firme „Social Net“ zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja kojim se tereti da je pribavio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 58.296 KM i za isti iznos oštetio budžetske fondove u Federaciji BiH. Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva KS odredio privremenu mjeru osiguranja nad automobilom u vlasništvu navedene firme procijenjene vrijednosti od 94.000 KM. 

Istovremeno, zbog istog krivičnog djela Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu i protiv Jasmina Osmanagića, direktora firme „Pingi“. Optuženi je već na račun Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom uplatio iznos od 20.918 KM za koji se tereti da je oštetio budžetske fondove u Federaciji BiH. 

Inače, optuženi u predmetu “Zadruga 2” terete se da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova , pri čemu su sa računa svojih firmi isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram.


                                URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg