Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

PREDLOŽEN PRITVOR INSPEKTORIMA KOJI SE SUMNJIČE ZA KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA

04.06.2021.

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota, inače inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove koji se sumnjiče za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem,  primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 
Dakle, sumnjiče se da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM. U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne. 
Osumnjičeni Enes Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih navedenih radnji, te su mu predložene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu. 

                              URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

KT-sarajevo.jpg