Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

mail print fav manja slovaveca slova

Pomoć za korištenje web stranice

Poštovani posjetitelji,

Od 2008. godine IKT odjel VSTV-a radi na razvoju projekta Pravosudnog portala, kao centralne tačke za pristup različitim informacijama iz svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Ideja da se otvori Pravosudni portal, potekla je od namjere da se blagovremeno informira javnost o događajima u pravosuđu BiH, te da se pristup informacijama sistematizira i da građani, na što jednostavniji način, mogu doći do željenih podataka.  

Na ovom mjestu možete naći uputu za kretanje unutar službenih web stranica pravosudnih institucija u okviru pravosudnog web portala, koja ima za cilj da Vam što više olakša pronalazak traženih informacija. Sve službene web stranice, unutar pravosudnog web portala, su jednobrazne i koriste se na jednak način. Stranice su isključivo informativnog karaktera i odgovornost za tačnost informacija snosi pravosudna institucija kojoj službena web stranica pripada.

Službene web stranice pravosudnih institucija se sastoje od pet dijelova:

- Zaglavlje koje se nalazi na plavoj traci u vrhu stranice i koje nam daje informaciju kojoj pravosudnoj instituciji web stranica pripada. Na zaglavlju se nalazi mašina za pretragu stranice kao i izbornik jezika prikaza web stranice.
    
- Prvu razinu navigacije predstavlja glavni izbornik koji je vodoravno postavljen ispod zaglavlja stranice i sive je boje. Sastoji se od 6 MODULA: Naslovnica, Rad suda, Optužnice, Akti, Vaša pitanja, Odnosi s javnošću i Kontakt. Svaki od MODULA predstavlja određenu oblast rada pravosudne institucije.

- Nakon izbora jednog od MODULA, prelazite na drugu razinu navigacije, koja je vodoravno postavljena ispod Glavnog izbornika i crvene je boje. Pomoću ovog izbornika birate KATEGORIJU Vašeg interesovanja unutar svakog MODULA.

- Treću razinu navigacije predstavlja vertikalni izbornik, koji se nalazi ispod izbornika KATEGORIJA, na desnoj strani u odnosu na dio predviđen za  sadržaj. Na ovom izborniku birate PODKATEGORIJU, odnosno konkretan sadržaj koji vas interesuje.

- Posljednji dio predstavlja sadržajni dio izabrane PODKATEGORIJE. Taj sadržajni dio može biti prikaz konkretne vijesti ili prikaz drugih elemenata koje određena PODKATEGORIJA predstavlja¸(slike, linkovi, dokumenti).  

Vijesti objavljene na web stranici imaju HTML format. Dokumenti za koje postoji mogućnost preuzimanja(download-a) sa službene web stranice imaju DOC ili PDF format.

Preporučena rezolucija ekrana za pregled službenih web stranica je 1024x768 piksela.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh