Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

ZAPOSLENIK FEDERALNOG MINISTARSTVA ZA PITANJE BORACA DRAGAN MAJSTOROVIĆ OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA

12.06.2019.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a-, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.
Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauvrzat joj izdao lažno uvjerenje.
Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg