Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Zaključci vanredne sjednice VSTV-a BiH održane 23.5.2019. godine

24.05.2019.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (Vijeće) je 23.5.2019. godine održalo vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija predsjednika VSTV-a BiH povodom trenutne situacije u pravosuđu. Usvojeni su sljedeći zaključci:

  • Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.
  • Vijeće poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu „Žurnal“  i donese tužilačku odluku.
  • Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.
  • Vijeće poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.
  • Vijeće konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“. 
  • Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 570 ili mobilni telefon 061 131 785.

- kraj -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh