Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA MAJSTOROVIĆA ZAPOSLENIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZA PITANJE BORACA

22.04.2019.

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA MAJSTOROVIĆA ZAPOSLENIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZA PITANJE BORACA
 
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave.
 
Optužen je da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a-, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru. 

Majstorović je optužen i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo.
 
Nakon potvrđivanja optužnice na prijedlog Tužilaštva KS optuženom su izrečene mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja.

 

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh