Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE TUŽILAŠTVA KS I DRŽAVNE AGENCIJE ZA ISTRAGE I ZAŠTITU - ZBOG KRIVIČNOG DJELA POREZNA UTAJA SLOBODE LIŠENO 12 OSOBA

21.03.2019.

Nakon višemjesecne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e slobode su lišili  12 osoba zbog krivicnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i racunarsko krivotvorenje.

Medu osobama koje su lišene slobode su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se baville servisiranjem fiskalnih kasa.
 
U toku jucerašnjeg dana a u sklopu akcije kodnog naziva „Kasa“ izvršeni su pretresi na 30 lokacija na podrucju KS.
 
Osobe lišene slobode terete se za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase. Tacnije,  promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te placali manji porez nego što je trebalo.
 
Nakon kriminalisticke obrade u SIPA-e, osumnjiceni ce uz izvještaj o pocinjenom krivicnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva KS na daljnje postupanje.


                                               URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

*Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivicna djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivicnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivicno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

KT-sarajevo.jpg