Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Kantona Sarajevo

Potvrđena optužnica za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

05.12.2013.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 29.novembra 2013. godine optužnicu protiv M.F. (1960.)  zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. preuzetog KZ SFRJ.
Optužnica je potvrđena od strane Kantonalnog suda u Sarajevu dana 05.12.2013.godine.

Optuženi M.F. (1960.)  se tereti  da je početkom mjeseca oktobra 1992.godine na području naselja Hrasno, općina Novo Sarajevo zajedno sa drugim pripadnicima Armije R BiH na diskriminatorskoj osnovi usmjerenoj protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, a zbog njihove želje da napuste teritoriju tog dijela grada koje je bilo pod kontrolom Armije R BiH, postupio suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.08.1949.godine, vršeći nezakonito privođenja, hapšenja, psihička i fizička zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

 
Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh